Brainspotting

Brainspotting is een zeer effectieve therapievorm om trauma en blokkades te behandelen. Je kunt zowel psychische als lichamelijke klachten oplossen en er (sport)prestaties mee verbeteren. 


Als we klachten beginnen te ontwikkelen, of in ons leven ergens in vastlopen, kunnen we vaak wel een mogelijke oorzaak bedenken. Maar vaker nog ligt er nog zoveel meer onder de oppervlakte waar we niks vanaf weten. Hoe kom je daar dan bij?

Brainspotting pakt al die onderliggende oorzaken aan, groot of klein, die samenhangen met jouw klacht(en). Soms merk je tijdens een sessie dat er dan dingen op zijn plek vallen, door herinneringen die ineens boven komen drijven, of een verklarend inzicht. Maar vaak genoeg weet je niet eens precies wat jouw systeem aan het opruimen is.

Dat er wel wat gebeurt, merk je wel degelijk: je kan het heel warm krijgen, je kunt emotioneel worden, duizelig worden, spanning in je spieren ervaren...Het is de kracht van het zelf-helend vermogen van jouw lichaam dat aan het werk is. Dat alles wat jou tegenhoudt aan het verwerken is.


Hoe ziet een sessie eruit?

Jij bepaalt iedere sessie wat je in wil brengen, ik ben er om je hierbij te ondersteunen. De relatie tussen ons tijdens de sessies is het allerbelangrijkst. We zijn gelijkwaardig en we doorlopen samen jouw proces.

 

Vervolgens gaan we op zoek naar de oogstand die verbonden is aan het thema wat jij inbrengt. We noemen deze oogstand een Brainspot. Dit is de ingang naar de blokkade of trauma, opgeslagen in het onderbewuste deel van je hersenen. Dit oogpunt weet je zelf feilloos te vinden, het gebeurt vaak al vanzelf. Met een pointer help ik je hierbij en help ik je dit punt vast te houden.

 

Wanneer we de juiste Brainspot hebben gevonden, gaat jouw lichaam aan de slag met de verwerking. Je hoeft hier niet over na te denken of over te praten (het mag wel). Dit proces gaat razendsnel, net als alle neuronen die door je hersenen schieten.  Jouw lichaam weet namelijk precies wat nodig is.

 


Wat kan ik verwachten?

Niet over je probleem te hoeven praten en naar een punt in de ruimte kijken, klinkt misschien wel heel eenvoudig. Het is dan ook wel iets complexer dan dat. Een sessie kan veel losmaken, ondanks dat je er misschien niet uitgebreid over hoeft te vertellen. En omdat je met Brainspotting in het onderbewuste deel van de hersenen werkt, weet je van te voren ook niet precies wat er naar boven kan komen. Dat kan best spannend zijn.

 

Ik neem dan ook uitgebreid de tijd om je in dit proces te begeleiden. Om je te coachen bij de inzichten die ontstaan en je te helpen bij de emoties die vrijkomen. We doen dit stap voor stap. 


Het resultaat?
Je voelt je lichter. Alsof er een last van je afgevallen is. Je zult merken dat die angst, fobie, negatieve gedachten of trauma's je niet meer in hun greep hebben. Het is verwerkt. Ze weerhouden je er niet meer van het leven te leven zoals jij dat wil.

 

Misschien klinkt het een beetje gek als je het zo leest. Maar geloof me, het werkt echt! Net als heel veel andere cliënten heb ik gemerkt dat mijn lichaam veel meer zelf kan oplossen, dan wat ik ooit met enkel cognitieve therapie had kunnen bereiken. 

 

Voor welke klachten is Brainspotting geschikt?

Brainspotting is in te zetten voor de meest uiteenlopende klachten, bijvoorbeeld:

  • Burn-out & stress klachten.
  • Depressie.
  • (Sociale) angsten en paniekaanvallen.
  • Fobieën.
  • Negatieve gedachten: je blijft jezelf naar beneden halen, zit vast in een negatieve spiraal.
  • Gebrek aan zelfvertrouwen, faalangst, perfecionisme, of andere gedachten die jouw telkens blokkeren.
  • Blokkades bij sport of werk waardoor je niet optimaal kunt presteren.
  • Trauma's.

Ook als je niet weet wat precies de oorzaak is van je klachten.

Wat is de wetenschappelijke onderbouwing van deze therapievorm?

Alle technieken die we bij Brainspotting gebruiken, komen vanuit ervaring met cliënten. Je kunt dus veronderstellen dat ons lichaam weet hoe het moet Brainspotten.

 

Hoe het precíés werkt weten we niet - er is tenslotte nog een heleboel onbekend over onze hersencapaciteit. Duidelijk lijkt dat de methode onder meer gebruik maakt van de menselijke capaciteit zichzelf te scannen en het zelfhelende vermogen van het lichaam. Inmiddels worden ook steeds meer wetenschappers enthousiast over deze methode en lopen er verschillende onderzoeken naar de precieze werking van Brainspotting in de hersenen en het lichaam. 

 

De oorsprong van ligt bij de Amerikaanse psychotherapeut David Grand. Hij ontdekte deze methode in 2003, toen hij al een aantal jaar met EMDR werkte bij een 16-jarige top kunstschaatsster. Sindsdien is Brainspotting volop in ontwikkeling en wereldwijd toegepast door duizenden therapeuten.

Tarief

Volwassenen:

€100,- voor een sessie van 75 minuten.

 

Kinderen:

Naar rato van de duur van een sessie (vaak 45 - 60 minuten).